Det finns inte mycket ersättning att få om din post försenats. Foto: TT

Detta gäller när din post inte kommer fram i tid

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som gäller när posten inte kommer fram i tid? Om du exempelvis har en faktura som förfallit eller om du helt plötsligt fått körförbud på bilen? SVT Nyheter Uppsala kollade med den statliga myndigheten Post- och telestyrelsen.

Kan jag få ersättning om min post försvinner i posten?

– Nej, tyvärr. Som privatperson kan det vara svårt att få ersättning om din post försvinner. Det finns ingen lag som är utformad på det sättet, säger Olof Bjurö, avdelningschef för posthantering på Post- och telestyrelsen.

Finns det något sätt att få ersättning på då?

– Företag som förlorar sin post och har avtal kan få ersättning för sin förlorade eller försenade post, beroende på hur avtalet ser ut.

Om jag exempelvis har en faktura som förfallit och jag fått en straffavgift på grund av att min post försenats, kan jag få någon ersättning då?

– Nej, tyvärr är det samma där. Det finns ingen lag som är utformade på ett sätt som kan ge dig ersättning. Däremot så kan det företag som fakturerar dig vara schyssta och ge dig en ny chans att betala, på grund av den försenade posten.

Det verkar som man har inte har så många rättigheter som privatperson?

– Tyvärr så är det svårt. Och man kan se av konsekvenserna av det när det sker stora postförseningar. Det är många som drabbas. Människor får räkningar, avtal och beslut som inte kommer fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer