Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du forskaren Sara Fransson om varför digitala gudstjänster blivit så populärt. Foto: SVT

Digital kyrkotrend här för att stanna: ”En boom”

Uppdaterad
Publicerad

Den digitala kyrkotrenden drog igång i början av pandemin – och är här för att stanna. Det visar statistik från Svenska kyrkan som kallar det en ”digital boom”.

– Vi ser att vi når nya målgrupper, säger Sara Fransson, forskare inom Svenska kyrkan.

Det var efter pandemins start som andelen församlingar inom Svenska kyrkan som någon gång haft en digital andakt eller gudstjänst ökade. Ökningen gick från 1 av 10 till 8 av 10 församlingar. Och under 2022 har hälften av alla församlingar fortsatt med konceptet.

– Det var en pandemieffekt först men nu har det blivit en boom av digital närvaro i Svenska kyrkan, säger Sara Fransson, forskare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys, som forskar just om digitalisering. 

– Det handlar om att vara en kyrka i samtiden, säger hon.

Finns utmaningar

Men det finns också utmaningar, enligt Sara Fransson, till exempel att kyrkans gemenskap kan gå förlorad och att nattvarden inte går att genomföra digitalt.

Hör Sara Fransson om varför digitala gudstjänster blivit så populärt och om vilka utmaningarna är, i klippet.

Så ofta hålls digitala gudstjänster

  • Innan pandemin hade 12 procent av församlingarna i Svenska kyrkan haft digitala andakter eller gudstjänster någon gång.   
  • Under pandemin ökade siffran till 84 procent. 
  • Efter restriktionerna släppte (siffror för 2022) anger nu 47 procent av församlingarna har haft digitala gudstjänster eller andakter minst någon gång om året. 
  • 21 procent av församlingarna har haft digitala gudstjänster eller andakter minst en gång i veckan.   

Källa: Svenska kyrkan samt forskningsprojektet CONTOC – Churches online in Times of Corona 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.