Att träffa sin läkare via datorn blir allt vanligare inom vården. Foto: SVT

Studie: Digitalvård särskilt bra mot Parkinson

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie som nyligen publicerades i den medicinska tidsskriften Journal of Parkinson's Disease, och som delvis gjorts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, visar att videomöten med läkare är särskilt effektivt vid behandling av Parkinsons sjukdom.

När det gäller utprovning av ny medicinering mot Parkinsons sjukdom finns flera fördelar med att slippa åka till sjukhuset för patienter visar en ny studie.

– För de patienter som har möjlighet att själv medicinera sig, är kontakt med vården genom videosamtal ett smidigt alternativ, säger Dag Nyholm som är en av de läkare som bidrog till undersökningen.

Hemma bäst

I vanliga fall när en utprovning av den så kallade duopabehandlingen med pump sker, görs det under cirka en veckas tid på sjukhus, då patienten behöver vara inlagd. Men den ovanliga situationen för den sjuke, med ny miljö och andra motionsvanor kan göra att dosen ställs in fel.

– Hemma i din vardag rör du dig ofta mer och är mindre stressad än på sjukhuset, det kan ha betydelse för hur mycket medicin du behöver, säger Dag Nylund.

En av patienterna som deltog i studien var Alexej Wesslander i Skärplinge och han upplevde metoden som positiv:

– Det känns ju förundrande att det fungerar så bra som det gör, säger han.

Passar inte alla

I framtiden tror Dag Nyholm att digital vård av det här slaget kommer att öka, men han påpekar att en balans mellan digitala patientmöten och riktiga möten är viktig.

– Vi måste självklart träffa patienterna på riktigt också och för vissa passar det här inte alls. Då måste det finnas ett bra alternativ för dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.