Pistolen hittades i terrängen i närheten av brottsplatsen, och på den fanns DNA-spår från den nu åtalade mannen. Foto: Polisen

DNA på pistol kan fälla misstänkt skytt

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 november förra året sköts en man i 20-årsåldern i benet på en parkering i Stenhagen i Uppsala. Nu åtalas en jämnårig man för dådet.

Offret var på väg till sin brors bröllop och hade stannat till för att hämta upp några andra bröllopsgäster när en man tog kontakt med honom på parkeringen.

Enligt offret frågade mannen om han kände en person innan han hörde ett ljud som från ett vapen. I polisförhör berättar offret att mannen därefter ska ha siktat mot hans ben och skjutit.

Efter det ska gärningsmannen ha hållit ett vapen mot hans huvud och sagt att han inte fick berätta för polisen om det som hänt. Därefter lämnade den misstänkte platsen.

Polisen hittade vapen

Offret skjutsades till sjukhus av bekanta, och polis kontaktades. Tekniker finkammade området runt brottsplatsen och hittade då både en pistol och en revolver i terrängen.

Vapnen skickades iväg för undersökning och pistolen visade sig då ha spår av DNA. Efter att spåren kopplats till den nu åtalade mannen greps och häktades han i mars i år.

Han förnekar brott i de inledande polisförhören, men har därefter gjort vissa medgivanden.

Offret har också pekat ut just honom som den som sköt.

Hävdar vådaskott

– Han har erkänt att det var han som avlossade skottet, men hävdar att det var ett vådaskott, säger åklagare Thomas Forsberg.

En kvinna som befann sig på platsen ska dock vittna om att hon såg mannen sikta med vapnet mot offret.

Den misstänkte mannen åtalas för grov misshandel, grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott.

Rättegången inleds vid Uppsala tingsrätt i nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.