Förklaringen till olyckan på länsväg 272 kan finnas på film. I bussen sitter övervakningskameror. Foto: Utryckning Uppsala

Keolis backar – kameran på bussen inte aktiverad: ”Har med GDPR att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter dödsolyckan utanför Harbo är stämningen nedstämd på bussbolaget Keolis, som kör UL:s bussar.

– Det är fruktansvärt och tragiskt, säger Karin Nilsson Malmén på Keolis.

Vid 15.20-tiden kolliderade UL:s buss på väg mot Östervåla och en personbil. I krocken – som skedde strax före Harbo – omkom föraren av vardera fordon och flera skadade fördes med ambulans till sjukhus.

– Vi känner verkligen med de drabbade familjerna. Alla är bestörta – det är fruktansvärt, säger Karin Nilsson Malmén, presstalesperson på Keolis.

Medarbetare får stöd

– Vi har säkerställt att alla medarbetare som behöver stöd får det, antingen genom extrapersonal eller psykologkontakt. Vi tvingar inte ut någon på vägarna idag.

Kan olyckan innebära att ni vidtar några extra säkerhetsåtgärder?

– Om det skulle framkomma något i polisens utredning eller i vår egen översyn som pekar på att något behöver korrigeras så kommer det naturligtvis göras.

Kameror i bussen

Tidigare rapporterade SVT Nyheter Uppsala om att alla bussar har övervakningskameror och det gör att händelseförloppet kan ha fångats på video, enligt uppgifter från Keolis.

– Jag har fått nya uppgifter nu och kamerorna är inte aktiverade ännu. Det har med GDPR att göra, säger Karin Nilsson Malmén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.