Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör universitetets säkerhetschef Fredrik Blomqvist berätta om det ovanliga fallet. Foto: SVT

Psykiskt sjuk doktorand tvingas sluta efter åratal av problem

Uppdaterad
Publicerad

En doktorand vid Uppsala universitet stoppas från att fortsätta sin utbildning. Anledningen är att doktoranden är psykiskt sjuk och att hon under lång tid har betett sig illa mot kolleger vid sin institution.

Doktoranden anställdes för flera år sedan och institutionen har under lång tid arbetat med hennes uppförande och hälsa. Det framgår av den anmälan som universitetet skickat till Högskolans avskiljandenämnd, där man begärt att doktoranden skiljs från sin utbildning.

Kvinnan ska bland annat ha sovit över i universitetets lokaler och hotat döda en kollega, som under en period tvingades bära trygghetslarm.

Universitet har försökt hjälpa kvinnan bland annat genom företagshälsovården. Men hon har inte dykt upp på inbokade besök.

I mars i år dömdes kvinnan för att ha hotat tre personer som hon av en slump träffade ute på stan.

Eftersom hon efter en undersökning bedömts lida av en allvarlig psykisk störning dömdes hon till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Fick själv yttra sig

När det stod klart att universitetet ville stoppa doktoranden från att fortsätta utbildningen fick hon själv yttra sig. Då framhöll hon att hon är psykiskt stabil och att hon inte utgör någon fara för någon annan person.

Men Högskolans avskiljandenämnd har nu beslutat att doktoranden inte får fortsätta sin utbildning. Hon får heller inte fortsätta – eller antas till – någon annan högskoleutbildning. Motiveringen är att hon på grund av sin psykiska störning kan komma att skada annan person eller universitetets egendom.

Beslutet om att hon inte får fortsätta utbildningen kan överklagas till förvaltningsrätten.

Universitetet vill inte uttala sig om det specifika fallet, men i klippet ovan kommenterar säkerhetschefen det faktum att man vänt sig till avskiljandenämnden.

Enligt högskolelagen får en student avskiljas från sin utbildning om personen lider av en psykisk störning, missbrukar alkohol eller narkotika eller har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

Det framgår av högskolelagen, kapitel 4 paragraf 6.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer