Dokument avslöjar: Fuskanklagade verksamheten fick kritik flera år i rad

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom Attendos hemtjänst i Gottsunda anklagas för att ha fuskat med registrering av vårdbesök. SVT:s kartläggning kan nu avslöja att verksamheten fått återkommande kritik vid kommunens kontroller flera år i rad – och att de nekats tillstånd av IVO. Men trots det valde Attendo 2019 att köpa upp bolaget som utför hemtjänsten.

– Vi kan inte ha gjort tillräckliga efterforskningar, medger Attendos kommunikationschef Andreas Koch.

Bolaget registrerades 2010 och har i flera år haft avtal med Uppsala kommun för att bedriva hemtjänst. Under åren har flera brister påpekats från olika instanser, bland annat vid en avtalsuppföljning 2014. Det visar dokument SVT har tagit del av. Problemen handlade bland annat om att:

  • Rutiner kring klagomål, Lex Sarah, informationsöverföring och dokumentation behövde ses över.
  • Kunskaper i svenska språket behövde förbättras.
  • Personalens rätt till rast hade inte tillgodosetts.
  • Uppföljning/utvärdering av genomförandeplan saknas i samtliga journaler.
Attendofusket

Bedömningen var överlag att dokumentationen i personakter och journaler inte uppfyllde lagkraven. Men efter att bolaget inkommit med en ny handlingsplan ansåg kommunen ändå att det fanns en utveckling i positiv riktning:

”Om verksamheten fortsätter bedriva sitt systematiska förbättrings- och utvecklingsarbete bedöms verksamheten uppfylla de krav som ställs.”

Brister kvarstod

Även vid uppföljningar 2016 och 2018 konstaterades dock flera brister, bland annat:

  • Utföraren uppfyller inte ställda krav i avtal gällande andel anställda med adekvat utbildning.
  • Det finns behov att säkerställa att verksamheten genomför de insatser hos kunderna som kommunen tagit beslut om.
  • Personalen tar hem sina arbetstelefoner på fritiden, vilket innebar en risk för att obehöriga kan ta sig in i brukarnas hem då telefonen även fungerar som nyckel.
  • Verksamheten arbetar inte med det nationella kvalitetsregistret ”Senior Alert” som används för att förebygga skador hos äldre.
  • Alla medarbetare har inte kännedom om hur avvikelser registreras, avvikelser skrivs inte alltid, omvårdnadspersonalen saknar kunskap om lex Sarah.

Men återigen fick bolaget fortsätta sitt avtal med kommunen efter att ha lämnat in godkända handlingsplaner. Ledningen uppgav bland annat att flera i personalen påbörjat vidareutbildning och att man redan vidtagit åtgärder för att genomföra de insatser som missats.

Fick avslag av IVO

Dokumentation hos Inspektionen för Vård- och Omsorg visar att bolaget redan i oktober 2014 fick avslag på en ansökan om tillstånd för personlig assistans. Man bedömde då att bolaget inte hade tillräcklig kompetens inom de områden som krävs.

Trots historiken blev bolaget en del av Attendos verksamhet genom ett förvärv 2019. Man tog då över alla anställda och arbetsledningen. I ett mejl som inkom till kommunen i februari 2019 skrev Attendos regionchef att man ville ”bygga vidare på bolagets fina arbete”.

– Vi ville ha ett mer heltäckande erbjudande till invånarna i Uppsala. Det är klart att vi i efterhand ångrar att vi inte gjorde en större förändring av ledarskapet i verksamheten, säger Attendos kommunikationschef Andreas Koch.

Kände ni till att bolaget tidigare fått kritik?

– Jag vet att det har funnits problem inom bolaget och att vi och kommunen pratade om det i samband med övertagandet. Och det gjordes ett arbete för att verkligen kontrollera att verksamheten sköttes bra när vi väl tog över.

Man valde ju ändå att låta den dåvarande ledningen vara kvar?

– Ja, och det var förmodligen såhär i efterhand ett stort misstag.

”Fick kommunens godkännande”

SVT har varit i kontakt med bolagets ledning, som betonar att de hela tiden haft godkända avtal med kommunen.

– Självklart hade vi lite brister, men vi kompletterade det och skickade till kommunen och fick godkännande. Det var Attendo som ville köpa vårt företag, vi gick inte efter dem, säger en person i bolagsledningen.

Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, medger att hon känner till bolagets bakgrund och är också självkritisk i efterhand.

– Det här visar så tydligt varför vi behöver öka kontrollen över vår välfärd. Här har det brustit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet