Hör Owe Fröjd från Bålstapartiet och Sven-Eric Svensson (C) ge sin syn på frågan om öppettider. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/TT

Dom slår fast: Håbo kommun bröt mot alkohollagen

Uppdaterad
Publicerad

Håbo kommun bröt mot lagen när man lät lokala restauranger hålla öppet i strid med Folkhälsomyndighetens tillfälliga regler. Det fastslår Förvaltningsrätten.

– Det var ganska väntat att de skulle döma till min fördel, säger Bålstapartiets Owe Fröjd som gjorde överklagan.

Det var i februari som Bygg- och miljönämnden beslutade att restauranger i kommunen får fortsätta servera mat under sina ordinarie öppettider. Detta trots Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att stänga klockan 20.30.

– Vi gjorde en bedömning att rättsläget inte var helt klart, och då tillhör det praxis att man kan pröva det. Nu vet vi det, så går det inte att göra, säger Sven-Eric Svensson (C), ordförande i Bygg- och miljönämnden.

”Skrämmande”

Owe Fröjd, som överklagade beslutet, tycker att det är nonchalant.

– Inställningen är skrämmande, vi har en lag och om det är någon som ska sköta lagen så är det en kommun.

Klippet: Hör de olika parterna ge sin syn på frågan om restaurangernas öppettider.

Regler för serveringsställen

De skärpta reglerna gäller från och med den 1 mars 2021 och innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00.

Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, dvs. avhämtning/takeaway.

De skärpta reglerna gäller till och med 16 maj.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.