Håbo kommun beslutade 16 februari att kommunens restauranger inte behöver följa Folkhälsomyndigehtens föreskrifter. Ett beslut som nu rivs upp av Förvaltningsrätten. Foto: TT

Kommunen gick emot FHM:s regler – lät restauranger hålla öppet

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att Håbo kommun bröt mot lagen när man beslutade att lokala restauranger inte behöver följa Folkhälsomyndighetens regler om öppettider.

– Som kommun skiter man i FHM och regeringen, säger Owe Fröjd, Bålstapartiet, som överklagade det kommunala beslutet.

I februari beslutade Bygg- och miljönämnden i Håbo kommun att restauranger i kommunen får fortsätta servera mat, folköl och lättdrycker under sina ordinarie öppettider. Det vill säga gå emot Folkhälsomyndighetens dåvarande föreskrifter om att utrymma serveringsställen klockan 20.30 och först klockan 21.30 få öppna på nytt.

Beslutet gillades inte av Owe Fröjd, kommunfullmäktigeledamot för Bålstapartiet, som överklagade till Förvaltningsrätten.

– I den situation som Sverige befinner sig, mitt i en pandemi med restriktioner som finns, tycker jag inte att man som kommun kan köra sitt eget race och tänka att förordningar och lagar inte gäller i Bålsta. På ren svenska skiter man i Folkhälsomyndigheten och regeringen, det är fullständigt galet.

Olagligt beslut

Förvaltningsrätten har nu gått på Owe Fröjds linje och beslutat om inhibition, det vill säga att kommunbeslutet inte gäller tills dess rätten tagit slutgiltigt beslut. Det används endast om det finns starka skäl att ett beslut är olagligt.

– Jag blev inte förvånad, säger Owe Fröjd.

Hur stor del av ditt klagande är principiellt och hur stor del av oro för smittspridningen?

– Det är både och. Man tycka vad man vill om Sveriges strategi och FHM:s rekommendationer, det lägger jag mig inte i. Om de är rätt eller fel ska varken jag eller en liten kommunal nämnd i Håbo att tycka till om.

”Är överspelat”

I yrkande till Förvaltningsrätten skrev nämnden:

”Det är just nu som serveringsställena har behov av olika åtgärder som kan underlätta deras 'överlevnad', och därför har beslutet för stor betydelse lokalt.”

Sven-Eric Svensson (C), ordförande i Bygg- och miljönämnden, ångrar inte att att man gick emot FHM.

– Jag gör inte det. Vi har ett antal restauranger som går på knäna och vår bedömning är att smittrisken inte ökar bara för att gästerna får sitta kvar. Jag tycker att hela frågan är överspelad nu när rätten kommer att säga att beslutet inte var lagligt, säger han.

Nya regler

I måndags införde Folkhälsomyndigheten skärpta regler för serveringsställen, vilket innebär att restauranger och kaféer måste stänga helt klockan 20.30 och för öppna först kl 05. Dessa regler gäller fram till och med 11 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet