Foto: TT/Utryckning Uppsala

Fängelse för skottlossning på pizzeria i Flogsta

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse nio år. Det är domen mot den 19-årige mannen som har varit åtalad för mordförsök efter skjutningen i januari i Flogsta.

Det var den 12 januari inne på en pizzeria i Flogsta som händelsen ägde rum. En 19-årig man sköt två personer som satt inne på pizzerian, varav en var en utbytesstudent som blev ett oskyldigt offer i händelsen.

Mannen döms nu av Uppsala tingsrätt för försök till mord och narkotikabrott, och får nio års fängelse.

Genom bilder, vittnesmål och DNA-bevisning har Tingsrätten gjort bedömningen att den 19-årigen är skyldig, dock är rätten inte helt enig. En av nämndemännen anser att bevismaterialet inte är tillräckligt.

Sannolikt en hämndaktion

Tingsrätten gör även bedömningen att det sannolikt handlar om en hämndaktion för skjutningen i Boländerna. Det totala straffvärdet bedöms till 14 års fängelse, men sänks till nio på grund av mannens ålder.

– Det känns bra att tingsrätten har bedömt som de har gjort. Men det finns några punkter som vi kommer vilja diskutera vidare, säger Anne Sjöblom som är åklagare i fallet.

Vilka punkter är det?

– Dels fängelsestraffet. Vi hade yrkat på 14 år och det blev 9 år. Sedan delar vi inte tingsrättens bedömning kring narkotikabrottet, säger Anne Sjöblom.

Domen kommer att överklagas

Försvaret och den 19-årige mannen ställer sig delvis kritiska till tingsrättens dom.

– Huvudmannen är givetvis besviken över att fällas till ansvar för två fall av försök till mord då han inte är skytten. Han finner däremot viss tröst inför en hovrättsförhandling i att en av domarna i tingsrätten har gått på försvarets linje, säger Simon Bergström, försvarsadvokat i fallet och fortsätter.

– Den oeniga tingsrättsdomen i mordförsöksdelen kommer med största sannolikhet att överklagas av försvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningen på pizzerian i Flogsta

Mer i ämnet