”Att rita ett nytt hus på en åker är inte svårt, men att till och modernisera i den här miljön är svårt”, säger domkyrkoarkitekten Åsa Flarup Källmark. Foto: SVT

Domkyrkan renoveras ständigt – utan att det syns

Uppdaterad
Publicerad

Få personer har nog missat renoveringen av Uppsala domkyrkas två tornkrön som pågår just nu. En renovering som många missar är dock det arbete som ständigt sker inne i själva domkyrkan.

Enligt domkyrkoarkitekten Åsa Flarup Källmark kan det vara svårt att se det ständiga renoveringsarbete som sker inomhus. Vilket också är förhoppningen då dessa arbeten inte ska störa pågående aktiviteter som hålls i kyran. Då kyrkan började byggas på 1200-talet behöver byggnaden konstant moderniseras och anpassas efter dagens behov.

– Att bygga ett nytt hus på en åker är inte svårt, men att få till moderna och samtida funktioner i den här miljön – det är det som är det svåra, säger Åsa Flarup Källmark.

Titta på klippet för att höra mer om de mindre synliga renoveringarna i domkyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.