Klockan 11.55 i dag ringer klockorna i Uppsala domkyrka för alla de som sörjer Notre-Dame. Foto: Pontus Lundahl/TT

Domkyrkans klockor klämtar för Notre-Dame

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala domkyrka kommer att låta klockorna klämta för fransmännen under onsdagen. Alla katedraler i Europa förenas i klockringningen.

Klockan 11.55 kommer klockorna att ringa, och ringningen pågår i tio minuter. Domkyrkan vill på detta sätt visa ”solidaritet med det franska folket och alla som sörjer Notre-Dame”.

Domprost Annica Anderbrandt har också skrivit en hälsning på Svenska kyrkans webbplats på både svenska, franska och engelska. Bland annat skriver hon om katedralens betydelse – tradition och trygghet – och hur en katedral samlat människor i århundranden.

”Det är med bestörtning som jag tar del av nyheterna om att Notre Dame i Paris står i lågor. Mina tankar går till dem som nu berörs av vad som händer, mitt i stilla veckan” skriver domprosten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.