Mannen hittades skjuten på en åker utanför Enköping. Foto: Brottsplats Sthlm

Två döms för mordet på en åker utanför Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms för att ha skjutit en man i 20-årsåldern i huvudet på en åker utanför Enköping förra sommaren. En cigarettfimp, deras egna berättelser, däckspår och ett troligt mordvapen gör att Uppsala tingsrätt slår fast att de båda befann sig på mordplatsen. Men vem som faktiskt sköt offret är oklart.

Att de tre männen hamnade på en åker just utanför Enköping ska ha varit en slump. Men upprinnelsen var ett bortslarvat vapen och utfallet en man i 20-årsåldern som dog efter att ha skjutits i huvudet.

Den ena gärningsmannen, en man i 20-årsåldern, döms  till sex års fängelse för medhjälp till mord. Den andre, en man i 30-årsåldern, döms även han för medhjälp till mord till fängelse i tolv år och utvisning. De två männen skyller på varandra och det har inte gått att bevisa vem som avlossade det dödande skottet.

– Det är klarlagt att någon av de tilltalade männen har dödat [mannen] och tingsrätten har funnit att de båda har haft uppsåt till att denne skulle dödas. De döms därför envar för medhjälp till mord, säger rättens ordförande Nils Pålbrant i ett pressmeddelande.

Frikänns från anstiftan

En man i 35-årsåldern, som enligt åklagarsidan var den som beordrade mordet, döms till sex månaders fängelse för brott mot vapenlagen och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse eftersom han haft ett fjärrstyrt explosivt föremål. Han frikänns samtidigt från anstiftan till mord eftersom rätten inte anser att bevisningen håller, och han utvisas inte heller som åklagaren begärt.

Som en konsekvens av att bevisningen om anstiftan inte höll frias den person som lånade ut sin bil till de dömda från misstanken om medhjälp till mord. Om det inte kan bevisas att mannen i 35-årsåldern beordrade mordet, kan det inte heller bevisas att bilägaren kände till det, menar rätten.

Ytterligare en person frias från vapenbrott.

Offret var skriven i Södertälje men hade flyttat till Västerås där även två av de nu dömda männen hörde hemma. Männen döms mot sitt nekande.

Inget skadestånd betalas till offrets anhöriga.

Rättelse: I en ursprunglig version av artikeln stod att mannen i 35-årsåldern hade dömts till sex års fängelse. Rätt ska vara sex månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer