Foto: TT

Rekordmånga söker bidrag för solceller

Uppdaterad
Publicerad

Lika många i Uppsala län ansökte om bidrag för solceller under första halvåret 2020 som under hela 2019.

Att satsa på solpaneler för att producera egen el blir allt mer populärt. Fram till den 7 juli i år var det möjligt att ansöka om statligt investeringsstöd på 20 procent. Under första halvåret i år tog länsstyrelsen i Uppsala län emot närmare 1 000 ansökningar, vilket är ungefär lika många som hela förra året. Och det var många länsbor som skickade in en ansökan i sista stund innan stödet slopades av regeringen från och med den 8 juli.

– Det var en väldigt dramatisk ökning där i sista minuten, säger Stella Fahlén Godö som är handläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Stella Fahlén Godö, handläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län. Foto: SVT

Det statliga stödet fördelas av Energimyndigheten till de olika länsstyrelserna. Just nu räcker länsstyrelsens pengar till de som har ansökt till och med sista februari i år. Det är bara en femtedel av alla ansökningar som kommit in i Uppsala län.

– Det finns mer pengar. Vi omfördelar medel nu löpande, men det ser inte ut som att de kommer att räcka till alla som står i kö, säger Susanne Karlsson som är chef för hållbar el vid Energimyndigheten.

För de som beviljas stöd är sista möjliga datum för slutförandet den 30 juni 2021.

I videon ovan hör du Stella Fahlén Godö berätta mer om ansökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.