En risk för brandkåren är att man sågar i strömförande kablar, berättar Peter Svensson vid Uppsala brandförsvar. Foto: SVT

Räddningstjänstens larm: Solceller kan försvåra vid bränder

Uppdaterad
Publicerad

Solceller blir en allt mer populär energikälla. Men de kan också ställa till problem för brandkåren vid en uttryckning.

Uppsala är en av fyra städer i Sverige som har störst installerad effekt från solcellsanläggningar. Men solceller skapar också nya problem för räddningstjänsten. Släckningsarbetet i större byggnader med brandceller kan bli svårare om det saknas brandgator mellan solpanelerna ovanför brandcellsväggarna. Dessutom kan strömföringen innebära en risk.

– Dels är det en arbetsmiljöfråga. Men även att vi inte kan jobba på samma sätt som innan -  vi kan inte vara lika offensiva och kanske inte kan hindra branden från att gå förbi brandcellsgränsen, säger Peter Svensson som är brandingenjör vid Uppsala brandförsvar.

Brandingenjör Peter Svensson vid Uppsala brandförsvar skulle gärna se ett tydligare regelverk kring brandsäkerhet och solpaneler. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

I klippet ovan berättar Peter Svensson mer om problematiken med solpaneler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.