Foto: Privat

Drömmen blev sann – Mathilda får rullstolscykel

Uppdaterad
Publicerad

Det tog bara en vecka att samla in drygt 50 000 kronor – och för Mathildas dröm att gå i uppfyllelse. Lagom till födelsedagen får hon sin rullstolscykel.

16-åriga Mathilda i Gimo drömde om en handikappcykel så att hon kan cykla till skolan och vara ute i naturen. Nu har hennes önskan gått i uppfyllelse. Med hjälp av ”Ideellla akuthjälpen i Östhammar” har man på bara en vecka lyckats samla in runt 50 000 kronor till den nya cykeln, som överlämnas lagom till födelsedagen.

– Det känns jättebra, häftigt! Det är helt otroligt vad de har lyckats med på så kort tid, och vilket engagemang av människor runtom som har delat inlägg och bidragit med pengar, säger Frida Karlsson, Mathildas mamma.

LÄS MER: Mathilda ska få chansen till ett nytt liv – på rullstolscykel

Hon berättar att redan samma kväll som inlägget om insamlingen publicerades på facebook så började pengarna rulla in.

– Vi hade varit jätteglada om det kommit in 5-600 kronor, det här var över förväntan. Jag tror inte ens de som drog igång det har förstått att det blivit en sån grej. Jag tror folk har tyckt att det har varit skönt att kunna ge något och man har varit väldigt delaktiga hela vägen.

Premiärtur på födelsedagen

Summan är alltså i hamn och på Mathildas 16-årsdag bär det av till Kista där den specialutformade cykeln ska hämtas på en mässa. Premiärturen blir antingen av direkt på plats, eller så fort som möjligt dagen efter.

Mathilda, som är född med en cp-skada, är helt beroende av andra människor för att ha ett värdigt liv, och mamma Frida Karlsson hoppas att cykeln ger henne ett nytt liv.

– Hon gillar att vara ute och gillar när det går undan, så hon kommer tycka det är toppen hoppas jag. Men hon är ju tonåring så vi får hoppas att hon är på topphumör när hon väl får prova första gången!

Hade ni kunnat köpa cykeln utan insamlingen?

– Vi hade kunnat gjort det till slut, men det hade tagit tid. Det hade inte blivit av den här sommaren, utan vi hade fått spara. Och det var därför jag kontaktade ”Ideella akuthjälpen”.

Startar fond i Mathildas namn

Frida Karlsson vill nu hjälpa andra och därför startas en fond i Mathildas namn.

– Pengarna kommer gå till barn och ungdomar i Östhammars kommun som behöver hjälp med sina fritidsintressen. Det kan vara vadsomhelst där ekonomin inte räcker till, som till exempel fotbollsskor. Jag tror det är mer vanligt än man tror, att man inte har råd. Det blir vårt sätt att ge tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.