Snart ska Mathilda få en helt ny frihet. Foto: Privat

Mathilda ska få chansen till ett nytt liv – på rullstolscykel

Publicerad

16-åriga Mathilda drömmer om en rullstolscykel, något som kan kosta runt 60.000 kronor. Nu verkar hennes önskan bli verklighet.
– Det är så fantastiskt med allas engagemang, säger Mathildas mamma Frida Karlsson.

Den 25 maj fyller Mathilda 16 år. Hon drömmer om att kunna cykla till skolan och vara ute i naturen som sina jämnåriga kamrater. Men en handikappcykel, som trampas som en tandemcykel och där Mathilda kan sitta i en stol i fören, är ingen billig historia. Den går loss på runt 60.000 kronor.

– Av en slump kom jag i kontakt med ”Idella akuthjälpen i Östhammar” som startade en insamling åt Mathilda och det är helt otroligt vad de har lyckats med på bara några dagar, säger Frida Karlsson.

Fått in hälften

På lördagseftermiddagen hade allmänheten samlat ihop till hälften av vad cykeln kostar, bara två dygn efter att insamlingen startat. Kerstin Johansson är en av tre initiativtagare.

– Vi kände bara att nej, det är bara för orättvist i samhället. Till och med mitt lilla barnbarn har hjälpt till med en femma nu, säger hon.

LÄS MER: Drömmen blev sann – Mathilda får sin rullstolscykel

Mathilda är född med en cp-skada och är totalt beroende av andra människor för att kunna ha ett värdigt liv.

– Men hon har fler liv än en katt. Ingen trodde att hon skulle klara sitt första dygn. I höstat bröt hon lårbenet och har tillbringat nästan hela vintern på sjukhus, säger mamman Frida Karlsson.

Hon berättar att Mathilda är som lyckligast när hon får vara ute.

– Vädret spelar ingen roll, hon älskar fart och fläkt.

Skulle kunna cykla till skolan

Med en cykel skulle Mathilda också få chansen att ta sig till skolan på samma sätt som sina jämnåriga och det skulle bli ett nytt liv för henne. Frida Karlsson är överväldigad över responsen på insamlingen.

– Det är helt otroligt och jag är jätteglad att de kunde göra det här för Mathilda, säger hon.

Ideella akuthjälpen har funnits i lite mer än två år och drivs av tre privatpersoner. De hjälper runt en familj i månaden och oftast med matkassar åt ensamstående.

– Vi delade insamlingen för Mathilda i en större Facebookgrupp och det blev ett enormt gehör vilket är jättekul, säger Kerstin Johansson som håller i insamlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer