Utbildningsförvaltningen i Uppsala skickar dubbla budskap till sina anställda om hur de får prata med media. Foto: SVT

Anställda uppmanas rapportera kontakter med media

Uppdaterad
Publicerad

När Uppsala kommun instruerar sina anställda på utbildningsförvaltningen hur de ska hantera kontakter med media, kan vissa delar av policyn misstolkas. I ett stycke står det att de alltid ska kontakta chef eller kommunikatör, medan det i följande stycke står att de är fria att tala med media.

I slutet av förra veckan avbröt en kommunikatör vid Uppsala kommun SVT:s pågående intervju med en rektor vid en förskola.

Nu har SVT tagit del av de instruktioner som de anställda på utbildningsförvaltningen har att förhålla sig till i sin kontakt med media.

På förvaltningens interna hemsida finns en formulering som går stick i stäv med meddelarfriheten: ”Om du haft kontakt med media eller lämnat uppgifter till dem så meddela alltid detta till din chef och till kommunikationsansvarig”.

”Två skäl”

– Det är av två skäl. Dels för att vi ska kunna samordna kommunikationen, för det kommer ofta in flera förfrågningar, och dels för att det kommer frågor som vi behöver slussa till politiken, säger kommunikationsdirektör Marta Tiberg.

Hon tycker inte att meningen är problematisk eftersom det senare går att läsa om meddelarfriheten.

I videon ovan hör du Marta Tiberg resonera kring formuleringen till de anställda.

Utbildningsförvaltningen i Uppsala skickar dubbla budskap till sina anställda om hur de får prata med media. Foto: SVT

Meddelarfrihet

”Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot till exempel rikets säkerhet. Meddelarfriheten innebär dessutom att det är förbjudet att försöka efterforska källor”.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.