Foto: SVT

Extrem belastning på smittspårningen – tusentals fick vänta på samtal

Uppdaterad
Publicerad

Den som har testat positivt för covid ska bli uppringd av både en läkare och en smittspårare. Men de senaste veckorna har det inte hunnits med. Provtagningsenheten har därför – bara den senaste veckan – fördubblat antalet anställda läkare.

Konsekvensen av att läkarna och smittspårarna inte hinner ringa de som smittats kan bli att virusspridningen ökar, då alla inte fullt ut förstår hur man bör agera.

– Vi kan påverka smittspridningen en hel del genom att ha en personlig kontakt med de som smittats och se till att alla de kan ha exponerats får reda på det och kan hålla sig isolerade, säger Helena Sippola, arbetsledare för läkargruppen på provtagningsenheten.

Coronaviruset i Uppsala

Råden står även i det meddelande man får från 1177, så telefonsamtalen är viktigast till dem som inte har det. Den gruppen har även prioriterats när trycket varit som högst.

Då ska du stanna hemma

Viruset smittar som mest redan två dagar innan man får symptom. Därför är det extra viktigt att alla som smittats kontaktar alla de har varit i kontakt med så att smittan inte förs vidare.

Regionen uppmanar dessutom alla som varit i nära kontakt med smittan att stanna hemma med smittbärarpenning om man inte kan jobba hemifrån. Tidigare var man tvungen att vara skriven i samma hushåll för att få göra det.

Hör Helena Sippola berätta mer om smittspårningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet