Tidigare höstas skickades ett bombhot riktat mot mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: TT

Ebba Busch Thor (KD) utsattes för bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare höstas skickades ett bombhot riktat hot mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Hotet ska ha skickats av en man hemmahörande i Uppsala län, som uppgav att en bomb placerats i Ebba Busch Thors bil.

Det var i mitten av oktober i år som hotet inkom via e-post till Säkerhetspolisen i Solna. Enligt det skulle en bomb vara placerad i Ebba Busch Thors bil, vilket senare visade sig inte stämma.

I samband med händelsen vidtogs skyddsåtgärder för partiledaren och hennes närstående. Enligt tingsrätten har syftet med hotet varit att ”framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet”.

Vägar spärrades av

Vid tillfället fick även Säkerhetspolisen vidta omfattande säkerhetsåtgärder – vilket innebar att omprioriteringar av polisresurser genomfördes och att vägar spärrades av. Den Nationella bombskyddsgruppen kopplades även in.

Mannen som skickade e-postmeddelandet åtalas nu för olaga hot och grovt falskt larm. Enligt åklagarens stämningsansökan har han erkänt gärningarna i polisförhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer