Foto: Thomas Hallstan/ SVT

Ebba Busch Thor (KD): ”Beredda att förhandla med SD i alla frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Från samtal med Sverigedemokraterna till hot om misstroendeförklaring tillsammans med Vänsterpartiet – sedan Alliansen splittrades har Kristdemokraterna inte stängt dörren till något parti.

– Vi måste vara beredda att förhandla med alla partier i Sveriges riksdag. Vi är beredda att förhandla med SD i alla frågor som vi anser nödvändiga, säger partiledaren Ebba Busch Thor i ”Mats möter”.

När Centerpartiet och Liberalerna ingick i januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet splittrades den tidigare Alliansen med Kristdemokraterna och Moderaterna.

– De lovade Sverige en ny regering, en borgerlig statsminister, sen gav de Sverige en socialdemokratisk statsminister. De visade att de inte var att lita på längre, säger Ebba Busch Thor (KD) i ”Mats möter”.

Mats möter

Varumärket Alliansen ”ganska förstört”

Trots att hon gärna ser ett samarbete med C och L igen tror hon att varumärket Alliansen är ”ganska förstört”. I stället tvingas KD nu att söka samarbeten där de finner stöd – oavsett var på den politiska skalan det stödet kommer från.

– Vi kommer söka så stort genomslag för vår politik som möjligt, inte förhålla oss till ett eller annat parti på olika sätt, säger Busch Thor.

Nyligen ställde sig KD, tillsammans med M, bakom Vänsterpartiets misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som under måndagen drogs tillbaka. Både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson (M) har också haft samtal på den andra änden av den politiska skalan, med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

”Vi bidrog till att lösa upp knuten kring SD”

Den röda tråden, oavsett om det handlar om att göra gemensam sak med V eller med SD, är enligt Ebba Busch Thor att partiet i det nya parlamentariska läget nu lägger vikt på sakfrågor.

– Vi bidrog till att lösa upp knuten kring SD och sätta sakpolitiken, problemen, i centrum igen.

Hon menar också att det går en ny skiljelinje i svensk politik, där synen på migration ofta är avgörande, och att det handlar om huruvida man vill se en ”stram och kontrollerad” politik framöver eller inte.

– Där finns en samsyn i många delar, just kring stramheten, mellan KD, SD och M.

”Klart att den riktiga oppositionen är KD, M, SD”

På frågan om ett riksdagssamarbete kan ligga till grund för ett nytt konservativt block svarar Ebba Busch Thor att hon ser det som en fråga om vem man budgetsamarbetar med. Samtidigt talar hon om att blocken på ett sätt lösts upp i och med januariavtalet.

– I övrigt är det vi och M som utgör den borgerliga oppositionen, men det är klart att den riktiga oppositionen är KD, M, SD – och vi utmanar gärna tillsammans i frågor vi tycker lika, det tycker inte jag att man ska rädas.

Det finns heller inte några frågor i vilka KD stänger dörren för samarbete med SD:

– Vi är beredda att förhandla med SD i alla frågor som vi anser nödvändiga, vi kommer inte begränsa det till några enskilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mats möter

Mer i ämnet