Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) har hamnat i ett hätskt ordbråk på Facebook. Foto: TT

Löfven till Kristersson efter SD-mötet: ”Bottenlöst omoraliskt”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att M-ledaren Ulf Kristersson svek sitt löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried när han träffade SD:s Jimmie Åkesson.
”Historiens dom kommer att bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson träffade i veckan SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett enskilt möte.

Det har resulterat i ett ordbråk på Facebook på högsta politiska nivå.

Bakgrunden är att M-ledaren inför valet 2018 lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att han aldrig skulle ha något samröre med Sverigedemokraterna.

”Bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven (S) riktade på söndagen skarp kritik mot Kristersson.

”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

”Omdömeslöst och ovärdigt”

Några timmar senare svarade Ulf Kristersson på kritiken i ett inlägg på Facebook.

”Idag beskyller Stefan Löfven mig för att inte lyssna till dem som överlevt Förintelsen. Det är omdömeslöst och ovärdigt på ett sätt jag inte trodde var möjligt”, skriver M-ledaren.

”Smutskastning och polarisering”

Han framhåller också att riksdagen består av åtta olika partier med olika ideologier men att ”det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor”.

”Jag är övertygad om att den smutskastning och polarisering som statsministern nu ägnar sig åt, och som alltmer präglar det svenska politiska debattklimatet, är djupt skadlig”, fortsätter Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer