Ebba Busch Thor tycker att uppmärksamheten kring lunchen är överdriven. Foto: Adam Ihse /TT

Busch Thor: Rimligt att föra samtal med SD

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Buch Thor tycker inte att hon har stängt dörren till Centerpartiet eller Liberalerna i och med sin lunch med Sverigedemokraterna.
– De har valt att ge Sverige en socialdemokratisk regering, säger hon och syftar på C och L.
Hon säger även att två riksdagsledamöter ska kunna samtala utan att det möts av kritik.

– De har stängt dörren till en borgerlig regering, fortsätter Ebba Busch Thor och tillägger att hon är redo att rösta ned regeringen om C och L väljer att överge sitt stöd till statsminister Stefan Löfven (S).

Tidigare i veckan träffades hon och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att äta lunch och diskutera aktuella politiska frågor. Samtalen handlade om sjukvård, energi och migration, har de berättat i sociala medier – ett möte som väckte diskussion och kritik hos övriga partier.

Avfärdar Lööfs kritik

Bland andra kritiserade Centerledaren Annie Lööf mötet. I ett inlägg på Twitter skrev Lööf att ”Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”.

En kritik som Ebba Busch Thor avfärdar.

– Jag tycker det är rimligt att två vuxna människor som är invalda i Sveriges högsta beslutande församling ska kunna äta lunch tillsammans och föra ett samtal, säger hon till ett pressuppbåd när hon anländer till Almedalen.

Ebba Busch Thor tycker att uppmärksamheten kring lunchen är överdriven. Foto: Adam Ihse /TT

SVT Nyheter har varit i kontakt med Centerpartiet, som avböjer att kommentera Busch Thors uttalande.

KD-ledaren tycker att uppmärksamheten som ägnats hennes möte med Jimmie Åkesson (SD) under Almedalsveckan är överdriven och att politikerveckan borde handla om andra saker.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför en lunch kan få så stor uppmärksamhet och det har stora delar svenska folket också, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna har under våren sagt att man är beredda att förhandla och samtala med samtliga riksdagspartier.

Sabuni: KD måste välja

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har sagt att ”Busch Thor får äta lunch med vem hon vill” men sa även i onsdagens Aktuellt att KD behöver välja mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna inför nästa val, om Alliansen ska kunna återuppstå.

Hon har tidigare klargjort att Liberalerna inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet