Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledarmot Ali Esbati i samband med en presskonferens på riksdagens presscenter gällande dagens besked att regeringen beslutar att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jonas Sjöstedt: V går inte vidare med misstroendeomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter regeringens besked om att reformen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år. Det gör även Moderaterna och Kristdemokraterna, som tidigare aviserat sitt stöd till V:s initiativ.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, säger att ”som helhet har regeringen backat på alla punkter som vi ville att de skulle backa på”.

– De har också i praktiken uppfyllt vårt försök till utskottsinitiativ, och med det som grund finns ingen anledning för oss att lägga misstroendeförklaring mot Eva Nordmark i morgon, och vi kommer heller inte göra det, säger Sjöstedt vid en presskonferens.

Sjöstedt säger även att målet aldrig har varit att avsätta Nordmark.

– Vi har inget emot Eva Nordmark som person heller på något vis, utan det har varit att uppnå en förändring av politiken. Regeringen har steg för steg gått oss till möte på de här punkterna, säger han.

V:s fem krav till regeringen

Enligt Ali Esbati (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson, har partiet framfört fem punkter där de krävt förbättringar från regeringen. Den första punkten gäller januariavtalets skrivning om att lagen om valfrihet, LOV, ska ligga till grund för reformen av Arbetsförmedlingen, en punkt som regeringen nu backar på.

Andra och tredje punkten handlar om att regeringen måste se till att Arbetsförmedlingen har kontor i hela Sverige, och att mer resurser krävs till myndigheten. Den fjärde handlar om att regeringen måste säkra stödet till funktionshindrade genom Arbetsförmedlingen. Den sista är en samlingspunkt som handlar om att ”dra i nödbromsen”, säger Esbati.

– De skrivningar som finns i januariavtalet är inte tillräckliga för att det här ska funka, utan också i flera delar har de varit ett hinder för att det här ska fungera på ett bra sätt, säger Ali Esbati.

Även M och KD drar tillbaka misstroendehot

Moderaterna och Kristdemokraterna, som tidigare aviserat sitt stöd för en misstroendeförklaring, drar också tillbaka hotet efter regeringens besked under morgonen.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, säger M-ledaren Ulf Kristersson till TT.

Moderaterna är inte emot valfrihet, men Kristersson tycker att valfrihet på just den här punkten, upphandling av privata aktörer, är riskabel.

KD:s gruppledare Andreas Carlson säger till Aftonbladet att det inte går att avtala sig förbi en majoritet i Sveriges riksdag.

– Det var det man försökte göra. Efter våra gemensamma krav från M, KD och V så backar nu regeringen i dag från en ogenomtänkt och slarvig reformering av Arbetsförmedlingen. Det tycker vi är helt nödvändigt. Förslaget saknade stöd. Därmed ser vi ingen anledning att gå vidare med misstroendeförklaringen, säger Carlson till Aftonbladet.

Sjötedts varning: Skrota LOV

Samtidigt betonade Jonas Sjöstedt att frågan inte är över, och att Vänsterpartiet fortsatt kommer motsätta sig försök att applicera lagen om valfrihet på Arbetsförmedlingens verksamhet.

– Om regeringen kommer tillbaka med LOV i någon del av det berörda området så kommer vi att försöka samla en riksdagsmajoritet vid det tillfället för att stoppa det. Och jag hoppas att de tar in det budskapet redan nu, den majoriteten har ju uppenbarligen inte funnits, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.