Ledningsregementet går nu vidare med flera åtgärder efter att värnpliktiga utsatts för allvarliga kränkningar av befäl. Foto: TT

Efter larmen om kränkningar – nu gör Försvarsmakten fler ändringar

Publicerad

Ledningsregementet i Enköping går nu vidare med flera åtgärder efter att värnpliktiga utsatts för allvarliga kränkningar av befäl.

– Tyvärr har väl en del av de pedagogiska erfarenheter som tidigare generation officerer haft försvunnit, det tar tid att bygga upp igen, säger ställföreträdande förbandschef Per Nilsson.

I mitten av december skickades 500 värnpliktiga hem från Ledningsregementet i Enköping. Soldater ska bland annat ha utsatts för bestraffningar, vulgärt språk, matbrist och tvång att delta i aktiviteter trots skador.

Under de tre återstående dagarna på terminen fick befäl genomgå en utbildning för att komma till rätta med problemen.

– Vi fokuserade på lärandet och pedagogiken. Initialt fanns det naturligtvis en liten skepsis till varför vi hade vidtagit den här åtgärden, men i efterhand uppfattades det väldigt positivt, säger Per Nilsson.

Hur ser de anställda själva på anklagelserna?

– Befälen är väldigt förvånade och ledsna över att sånt här kunnat hända.

Ändrar soldaternas schema

I slutet av utbildningen tog varje befäl fram ett antal åtgärder för sin egen enhet. Enligt Per Nilsson har stress varit en bidragande orsak till problemen – därför fokuserar man nu på att hitta en bättre balans mellan övningstid och återhämtning i soldaternas schema.

– Vi är rätt övertygande om att en för hög ambition, att hinna väldigt mycket under utbildningen, har gjort att man inte hunnit reflektera. En annan orsak är att vi fortfarande ställer om för värnpliktsutbildningen som vi inte haft på över tio år. Där har väl tyvärr en del av de pedagogiska erfarenheter som tidigare generation officerare haft försvunnit, det tar tid att bygga upp den erfarenheten igen.

Enskilda händelser utreds

Ledningsregementets kommunikationschef Therese Timpson har tidigare sagt till SVT Nyheter att vissa kränkande händelser kommer utredas särskilt. Per Nilsson vill dock inte kommentera det vidare.

– Direkta felaktigheter som vi tror har skett utreds som enskilda personalärenden och gäller bara ett fåtal anställda. Jag kan inte säga hur många ärenden det är.

Såhär sa förbandschefen när kränkningarna uppdagades i december:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.