En person som var rekryt förra året berättar för SVT att problemen förekom på regementet redan då. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vittnesmål inifrån regementet i Enköping om kränkningarna: ”Hände hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kunde SVT Nyheter rapportera att 500 värnpliktiga vid Ledningsregementet i Enköping skickats hem efter att soldater utsatts för allvarliga kränkningar. Nu berättar en person som var rekryt förra året att problemen förekom redan då.

Enligt en intern rapport, som DN var först att rapportera om, har det bland annat förekommit kollektiva bestraffningar, en vulgär jargong, brist på mat och tvång att delta i aktiviteter trots skador.

– Det var fysiska grejer ibland, att någon greppar tag i en jävligt hårt eller skriker en i ansiktet, berättar den tidigare rekryten som SVT talat med.

”Ska vara utmanande”

Han säger att han själv blivit slagen i huvudet av ett befäl. Samma person kunde även säga att alla som inte tog över 100 kilo i bänkpress var bögar.

– Folk tar det olika. Jag antar att det är något sånt som fick det att bli som det blev nu, säger SVT:s uppgiftslämnare.

Den före detta rekryten understryker dock att utmaningarna är en viktig del av jobbet som man bör vara förberedd på. Han tycker själv inte att befälen agerat felaktigt.

– Begränsningar på mat, kollektiva bestraffningar och att jobba med skador hände ju hela tiden. Men man väljer ju ändå att göra det och det ska efterlikna krig, det ska vara utmanande.

Förbandschefen: ”Otroligt allvarligt”

Therese Timpson, regementets kommunikationschef, har i en tidigare intervju med SVT svarat allmänt kring de nuvarande uppgifterna om kränkningar:

– Vi har jobbat med det här i flera år genom utbildning men eftersom problemet kvarstår har vi nu följt upp med intervjuer och fått en rapport i förra veckan. Vi ser att det är ett fåtal individer som beter sig så här, men det har också funnits en tystnadskultur där man sett det här beteendet men inte agerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.