Flera kvinnor berättar om obehagliga närmanden. OBS: Personen på bilden har inget med anmälan att göra. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kvinnor larmar: Soldat ska ha gjort sexuella närmanden

Uppdaterad
Publicerad

En soldat vid Enköpings garnison anmäls till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för att ha utsatt kvinnliga kollegor för kränkningar. Utredningen visar att mannen ska ha agerat olämpligt upprepade gånger under en längre tid.

Det var i april i år som flera anställda slog larm om soldatens uppförande.

  • En kvinna upplever att mannen står för nära vid samtal och har satt sig väldigt nära flera gånger. En gång lade han händerna i hennes knä. Mannen har även sagt att ”jag ska duscha på eftermiddagen, då kan du också duscha”.
  • En annan kollega ger en liknande bild av att mannen varit närgången trots uppmaning om att backa. Vid ett tillfälle, när hon stod i matkön, ställde sig mannen bakom henne, tog tag i hennes hår, böjde sig fram och viskade ”ska jag klippa?”.
  • En tredje kvinna berättar att hon i flera år varit utsatt för ovälkommet beteende. Till exempel har mannen lagt handen på hennes lår och dragit i hennes hår. Hon har även upplevt förminskande kommentarer inför andra kollegor. Mannen ska bland annat ha sagt ”nu ska vi se om du kan styra över mig”.
  • Ytterligare en kvinna uppger att hon vid flera tillfällen blivit utsatt för oönskad beröring, försök att hålla om henne, pilla i hennes hår och stå väldigt nära vid samtal. En gång visade mannen bilder på kvinnor i underkläder och frågade om hon kunde tänka sig att bli fotograferad. Mannen ska ha sagt ”du kan ha mindre kläder på dig”.

Under utredningens gång har det även framkommit att soldatens beteende varit känt av kollegor sedan flera år tillbaka. Inställningen ska dock ha varit att det inte spelat någon roll att säga ifrån utan att man ”bara försökt stå ut”.

Avskedan eller disciplinpåföljd

Mannen själv tillbakavisar anklagelserna och förnekar att han ska ha visat lättklädda bilder. Han medger dock att vissa händelser skett, men uppger att han inte förstått att hans agerande varit ovälkommet.

I anmälan skriver soldatens chef att han betett sig gränsöverskridande och att arbetsgivaren har bristande förtroende för mannen. Man vill nu att personalansvarsnämnden ska pröva om soldaten bör avskedas eller få en disciplinpåföljd.

SVT har sökt Försvarsmakten som inte vill kommentera anmälan innan nämnden tagit ett beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer