Starta klippet för att få en sammanfattning av SVT Nyheter Västs granskning – reporter Frida Björk berättar om avslöjandet om K3 i Karlsborg Foto: Per-Olof Stjärnered / SVT Nyheter Väst

Det här är avslöjandet om jägarutbildningen på K3 i Karlsborg

Uppdaterad
Publicerad

Rekryter vittnar om befäl som mobbar, bestraffar och till och med använder våld. Det avslöjar SVT Nyheter Väst i en granskning av jägarutbildningen på K3 i Karlsborg. Det framkommer också vittnesmål om sexism, maktmissbruk och en tystnadskultur.

Jägarutbildningen i Karlsborg är en av de mest krävande utbildningarna inom Försvarsmakten.

SVT har pratat med 44 av 239 killar och tjejer som förra året utbildades på jägarutbildningen. Av dessa 44 så har:

Pliktens pris
  • 37 upplevt kränkande kommentarer från sina befäl.
  • 31 upplevt mobbning och maktmissbruk från sina befäl.
  • 17 upplevt våld från sina befäl.

Fler än hälften av rekryterna vi pratat med berättar om en tystnadskultur på K3. Få vill ställa upp och öppet berätta vad de varit med om. Bland annat för att de fortfarande känner sig rädda för repressalier. Men några vågar.

Pliktrådet: K3 sticker ut

För SVT berättar rekryter bland annat om hur befäl slagit rekryter med en pinne i huvudet, om kollektiva straffrundor och om en rekryt som återkommande kallades ”mutantansikte”.

Även Pliktrådet anser att K3 sticker ut när det gäller mängden av allvarliga incidenter jämfört med andra regementen.

Här kan du ta del av en lång rad vittnesmål från K3-rekryter, se även hur regementets chef svarar på den hårda kritiken.

Anonymt brev om missförhållanden

Regementschefen Ola Barvér startade i våras en utredning efter att ett anonymt brev kom till K3 som larmade om missförhållanden. Utredningen är fortfarande inte klar, men han anser att jägarutbildningen är bra och att det inte finns ett strukturellt problem.

– Om det händer händelser är det enstaka händelser och enstaka individer, säger han.

Efter SVT Nyheter Västs granskning meddelar regementschefen att ytterligare en utredning tillsätts. Om den visar på brottsliga handlingar kommer dessa polisanmälas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet