Överbefälhavaren Micael Bydén på högkvarteret i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter avslöjandet om K3: ÖB svarar inte på frågor

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommarprat talade överbefälhavaren Micael Bydén sig varm om Försvarsmaktens värdegrund och vikten av gott ledarskap. Men SVT Nyheter Västs avslöjande om hur rekryter behandlats på regementet K3 i Karlsborg avböjer han att kommentera.

I SVT Nyheter Västs granskning framkommer att rekryter som utbildats vid jägarutbildningen i Karlsborg vittnar om hur de utsatts för våld, kränkningar och maktmissbruk. Pliktrådet bekräftar bilden och menar att K3 sticker ut jämfört med andra regementen i fråga om mängden allvarliga incidenter.

SVT vill veta hur Försvarsmaktens högste ledare, överbefälhavare Micael Bydén, ser på rekryternas vittnesmål. I sitt sommarprat i P1 sa han så här:

”Vi har under många år arbetat hårt med vår värdegrund. Många gånger, påstår jag, hårdare än andra organisationer. Givet vårt uppdrag, där agerande och beslut kommer vara skillnad på liv och död, måste målet vara att vi ska vara bäst i klassen.

Att bete sig kränkande mot sina medarbetare i vardagen är helt oacceptabelt. Det sänker vår trovärdighet och det sänker effekten i det vi gör.”

Kommenterar inte personalärenden

När SVT ber om en intervju får vi beskedet att han avstår. Så här skriver Försvarsmaktens pressekreterare i ett sms:

”Det är enligt våra rutiner chefen för det förband som det berör som kan kommentera enskilda personalärenden. Försvarsmakten har därför ingen anledning att låta någon annan kommentera detta ärende just nu.”

Senare återkommer pressekreteraren och erbjuder en intervju med arméchefen Karl Engelbrektson. På tisdagkvällen ska han medverka i Aktuellt på SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet