Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter om de order som befälet ska ha gett i samband med skarpskjutning. Foto: SVT

Officer ska ha gett order om att sikta mot rekryter – under skarp skjutövning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kan avslöja nya uppgifter om den officer på K3 i Karlsborg som riskerar att avskedas. Befälet ska ha beordrat rekryter att med skarpladdade vapen sikta i riktning mot människor. Det framkommer i vittnesmål i Försvarsmaktens senaste utredning.

Befälet själv menar att han pekas ut som syndabock.

I klippet berättar SVT:s reporter om de order som befälet ska ha gett i samband med skarpskjutning.

I en ny utredning som Försvarsmakten HR-centrum gjort framkommer hur officeren gång på gång agerat i strid med myndighetens värdegrund och uppförandekod. Det handlar om härskarteknik, kränkande kommentarer, aggressivitet och ett undermåligt ledarskap.

Till en värnpliktig ska han sagt att “du har glömt att raka bort fittkittlaren” och till en annan rekryt att han hade för smala armar för att orka övningen.

Vid en annan övning svimmade en av rekryterna sedan befälet gett order om tung packning, han fick både vapen och packning över sig. Befälet var då inte närvarande. Vid en skjutövning ska befälet även ha hotat att slå en rekryt med en pinne om han svarade fel på en fråga.

Utredningen slår även fast att säkerheten brustit vid övningar med skarp skjutning, ser mer om det i klippet ovan eller i faktarutan nedan.

Utretts tidigare

När befälet utreddes under förra året beslutade regementsledningen att han skulle få extra handledning. Efter SVT Nyheter Västs avslöjande i december om flera missförhållanden vid jägarutbildningen på K3 i Karlsborg gjordes ytterligare en utredning där myndigheten intervjuade 31 olika rekryter.

Nu har regementschefen Ola Barvér anmält officeren till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Barvér anser att officerens förtroende är förbrukat och han vill att nämnden prövar frågan om befälets anställning. Det är den hårdaste påföljden som nämnden kan fatta beslut om.

Befälet: Utpekas som som syndabock

Befälet säger själv i utredningen att han utmålas som psykopat och upplever att han utpekas som syndabock av både armén och K3. SVT har försökt att nå honom utan resultat. K3 har meddelat att de inte kommenterar enskilda personalärenden.

Frågan om mannens anställning kommer att prövas i nämnden i april.

  • Försvarsmaktens utredningen slår fast officeren brustit i säkerheten vid övningar med skarp skjutning. Det finns i utredningen flera vittnesmål om detta.
  • En rekryt uppger att han blev sparkad på för att komma i ”rätt” position vid skjutövning. Sparken var kraftig och gav ett blåmärke.
  • Flera rekryter berättar om hur befälet vid en övning gav en rekryt order om att “lägga an ett skarpt vapen mot en bil med personer i”. Officeren själv hävdar att ingen satt i bilen men uppger att andra officerare stod några meter bort och utanför riskområde.
  • Vid en annan övning med skarpskjutning ska befälet gett order till en rekryt att rikta sitt vapen mot ett mål, när andra rekryter var framme och markerade. Trots att rekryten ifrågasatte detta så stod befälet fast vid eldställning.
  • Officeren har i utredningen själv sagt att han gett order om att sikta och inte skjuta. Skjuter gör man enbart på order och det obehag rekryterna vittnar om under övningarna beror på deras ovana. Han uppger också att det är helt säkert att skjuta när det är tre meter mellan mål och person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pliktens pris

Mer i ämnet