Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet reagerar Malin Eidmann, ledamot i Pliktrådet, på Försvarsmaktens utredning om K3 och beskriver en slags tystnadskultur. Foto: SVT

Pliktrådet om utredningarna vid jägarutbildningen: Måste jobba med sin tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

På en av Sveriges tuffaste värnpliktsutbildningar har flera rekryter reagerat på olämpliga beteenden – men inte sagt något.  Det framkommer efter att Försvarsmaktens egna utredningar om jägarutbildningen vid K3 i Karlsborg nu blivit klara.

– En sak som vi tycker är det absolut viktigaste att synliggöra är tystnadskulturen. Man måste känna förtroendet att våga larma, säger Malin Eidmann, ledamot i Pliktrådet.

I klippet hör du Malin Eidmann utveckla sina tankar kring tystnadskulturen på K3

Malin Eidmann tycker att det är bra att de båda utredningarna om K3 är klara. Hon besökte själv regementet flera gånger under 2019 och 2020 för Pliktrådets räkning och är väl bekant med de problem som utredningarna kommit fram till.

– Det är inte gångbart att staten tvingar in individer i en komplex och farlig verksamhet, för att sedan tumma på säkerheten och blunda för kränkande behandling. De problem som utredningarna visar är dessutom allvarligare än vad man ser på andra regementen.

Utbredd tystnadskultur

En av de saker många värnpliktiga vittnade om i SVT Nyheter Västs granskning ”Pliktens pris” var just en utbredd tystnadskultur på regementet i Karlsborg, där rekryter kände att de inte vågade berätta om missförhållanden av rädsla för repressalier.

Långt ifrån alla SVT kontaktade vågade berätta öppet om sina upplever i granskningen, trots att värnpliktsutbildningen var avslutad.

– Det är egentligen nu som hela jobbet börjar, säger hon., säger Malin Eidmann.

Allvarligare än andra regementen

Pliktrådet representerar de värnpliktigas intressen och Malin Eidmann anser att det är strukturella problem på K3.

– Det kommer alltid finnas individer med bristande karaktärsdrag. Men när den interna kontrollen inte klarar av att tillrättavisa dessa individer, då är det inte inte längre ett enskilt problem.

Regementets chef Ola Barvér vill inte ställa upp på en intervju men har tidigare sagt att det handlar om enstaka händelser, och att det inte finns ett strukturellt problem på K3.

SPECIAL – PLIKTENS PRIS: Här tar du del av hela SVT Nyheter Västs granskning av jägarutbildningen vid K3 i Karlsborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pliktens pris

Mer i ämnet