Starta klippet för att se tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem reagera på rekryternas vittnesmål om bestraffningar och våld på K3. Foto: Per-Olof Stjärnered / SVT Nyheter Väst

Rättsexperten om vittnesmålen från K3: Bör polisanmälas

Uppdaterad
Publicerad

Här får rättsexperten Sven-Erik Alhem ta del av SVT Nyheter Västs granskning av K3. Rekryternas vittnesmål inifrån jägarutbildningen i Karlsborg förvånar den förre överåklagaren:

– Det är fullständigt oacceptabelt och jag trodde att vi hade kommit längre. Händelserna bör utredas av polis eller åklagare, säger han

Starta klippet i spelaren för att se Sven-Erik Alhem kommentera rekryternas vittnesmål.

Befäl som har förnedrat och mobbat rekryter. Som har tillrättavisat genom kollektiva bestraffningar och som har använt sig av våld.

Pliktens pris

Enligt Sven-Erik Alhem får inga av de exempel rekryterna som vittnar om från jägarutbildningen förekomma. Han anser att lagen om disciplinansvar som gäller inom Försvarsmakten är tydlig.

– Det finns inget lagutrymme för kollektiva bestraffningar eller att slå. Det finns bara två disciplinära åtgärder som är lagliga och det är varning och löneavdrag. Något annat får man inte utsätta rekryter för, säger han.

Sven-Erik Alhem vill samtidigt klargöra att han är noggrann med att inte döma någon utifrån vittnesmålen utan att allt bör utredas ordentligt av rättsväsendet.

”Enstaka händelser och enstaka individer”

Enligt regementschefen så har regementet tidigare startat en utredning. Den visar enligt honom att man har en bra utbildning.

– Vi ser inte att det finns ett strukturellt problem på K3. Om det händer händelser så är det enstaka händelser och enstaka individer, säger överste Ola Barvér.

Efter SVT Nyheter Västs granskning meddelar regementschefen att han kommer tillsätta ytterligare en utredning. Han ska sedan besluta om vidare åtgärder. Skulle det röra sig om brottsliga handlingar kommer dessa polisanmälas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet