Överläkaren: ”Vi räknar med en andra våg i Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

Våren var tuff. Så tuff att personalen inte fick ta ut hela sin semester i sommar. Nu väntar välförtjänt återhämtning för personalen på centralintensiven – samtidigt som man förbereder sig för en andra våg.

Det har gått ungefär tre månader sedan SVT besökte centralintensiven vid Akademiska sjukhuset. Då: Avdelningen kraftsamlade och fick plocka in extra resurser för att kunna vårda alla covid-patienter. Nu: Inte en enda patient intensivvårdas på grund av viruset.

– Vi räknar med att det kommer att komma fler covid-patienter till intensiven. Vi tror att det kommer bli en mindre andra våg i Uppsala samtidigt som vi är mer förberedda nu när vi vet mer om viruset, säger Magnus von Seth, överläkare.

Coronaviruset i Uppsala

På vilket sätt?

– Till exempel gällande rutiner och behandling. Vi vet mer om vad som fungerar och inte, säger Magnus von Seth.

Personalen får efterlängtad semestervecka

I somras blev först vårdpersonal lovad sedvanlig fyra veckors-semester. Sedan vände trenden och fler blev allvarligt sjuka – då ströks en semestervecka. En vecka som sjuksköterskan Håkan Marsh planerar att ta ut inom kort.

– Det är klart att man helst hade haft fyra veckor i rad i somras för att kunna återhämta sig ordentligt efter den vår som varit. Men det ska bli skönt att vara ledig nu också, säger han.

Är du orolig för att en eventuell andra våg kan äventyra ledigheten?

– Det är klart att tanken slagit en att det kommer andra våg och att man inte får den där semesterveckan. Men just nu har vi ingen jätteökning i Uppsala och därför lever jag på hoppet, säger Håkan Marsh.

Sjuksköterskan Håkan Marsh i samtal med kollega. Foto: Pontus Stark

Se hur läget är på intensiven just nu i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet