Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du mer om problemen med skyddsmasker. Foto: Pontus Stark/svt

Gasmask gav belastningsskador – sjukskrivningar på intensiven

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av skyddsmask har resulterat i sjukskrivningar bland vårdpersonal på Akademiska sjukhuset. De så kallade ”gasmaskerna”, som lånades in från Försvarsmakten (Skyddsmask 90), ska ha varit tunga att bära över tid och lett till besvär med nacke och axlar bland flera av dem som vårdade de allra sjukaste covid-patienterna.

16 arbetsmiljöärenden har upprättats med anledning av att medarbetare fått besvär. De som drabbats är personal som arbetat på centralintensiven vid Akademiska sjukhuset under pandemin. Skyddmaskerna användes i brist på andra alternativ och uppges ha skyddat bra mot smitta.

– Men de är väldigt tunga att bära – särskilt under många och långa pass, säger Magnus von Seth, överläkare på avdelningen.

I flera fall har det lett till att den drabbade behövt sjukskrivas.

– Jag tänker att det är väldigt onödigt, säger Magnus von Seth.

”Aldrig sett förut”

Utöver de skyddsmasksrelaterade sjukskrivningarna har även tre medarbetare fått eksem utlöst av icke-beprövad handsprit som beställdes in i brist på andra alternativ. Den typen av utrustningsutlösta sjukskrivningar hör inte till vanligheterna på centralintensiven, enligt Magnus von Seth.

– Det har vi aldrig sett förut. Det var också en tid där man behövde ta till många udda lösningar – och ibland gick det lite fort.

Skyddsmasken används inte längre.

– Vi har fått nya masker som är bättre anpassade, säger Magnus von Seth.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet