Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så arbetar 4H-gårdarna med säkerheten efter kanindödsfallen. Foto: Antonios Antoniadis

Efter djurattackerna – nu ska Uppsalas 4H-gårdar fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Två ska bli fyra. Antalet 4H-gårdar i Uppsala är på väg att fördubblas. En ny gård ska öppnas i Linnés Sävja och kommunen har ytterligare byggplaner i anslutning till Valsätraskolan.

– Det är viktigt för barn och unga att vara i kontakt med naturen, och inte bara stadslivet, säger Lisa Dahlin, vice ordförande för Uppsala 4H.

Klubbar, läger och öppna besöksdagar. Uppsalas 4H-gårdar är inriktade på att ge barn och unga en meningsfull och naturnära fritid. De befintliga verksamheterna finns i Gränby och Årsta, men nu väljer Uppsala kommun att även satsa på de södra stadsdelarna.

– Vi är jätteglada att också få vara i södra Uppsala. Vår förhoppning är att kunna öppna om ungefär ett år, men det är lång process innan allt är färdigt, säger Lisa Dahlin.

Säkerhetsåtgärder

Som SVT Uppsala rapporterat påträffades döda kaniner på Årsta 4H-gård tidigare i år. Inför den nya 4H-gården i Sävja är säkerheten en av frågorna som verksamheten arbetar med.

– Det är såklart väldigt viktigt för oss att garantera djurens säkerhet. Efter de tragiska händelserna i Årsta tittar vi på olika lösningar för att det inte ska kunna hända igen, säger Lisa Dahlin.

Satsningen på 4H-gården i Sävja kommer att kosta 3,6 miljoner kronor. När det gäller gården i Valsätra finns det ingen specifik summa ännu.

I klippet: Följ med till Gränby 4H-gård och möt besökare som berättar om varför gårdarna är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.