Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför bedömer IVO att det inte fanns brister i boendets arbete. Foto: Antonios Antoniadis/SVT/Pressbild

Efter LSS-mordet: Utredning visar brister inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

I november 2022 mördades en 19-årig kvinna på ett LSS-boende i Enköping. En man i 20-års åldern har dömts till rättspsykiatrisk vård för mordet och nu har även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutat sin utredning mot boendet och psykiatrin.

– Vi har hittat brister som regionen måste åtgärda, säger Peder Carlsson, avdelningschef IVO.

Efter mordet på den 19-åriga kvinnan inledde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) två tillsynsärenden. Ett mot huvudmannen för boendet och ett mot psykiatrimottagningen i Enköping.

På tisdagen presenterades resultaten och enligt utredningen fanns det brister.

Mord på vårdboende

– Det handlar om att man inte tagit hänsyn till riskerna att patienten skulle skada andra. Boendet har däremot agerat korrekt utifrån den informationen de fått, säger Peder Carlsson, avdelningschef (IVO).

Ny utredning på gång

Samtidigt har nu IVO inlett ett nytt tillsynsärende. Denna gång är det Enköpings kommun som ska utredas.

– I ett sådant här ärende finns det flera aktörer inblandade och alla behöver undersökas. Därför vill vi titta närmare på hur kommunen har agerat, säger Peder Carlsson.

SVT har sökt VD:n för boendet som inte vill kommentera utredningen. Och när vi kontaktar Region Uppsala vill de svara via mail.

”Vi har tagit emot IVO:s yttrande och tar det på största allvar. Vi kommer att svara IVO och genomföra de åtgärder som behövs, men vi kan just nu inte lämna mer information ”, skriver Roland Säll, verksamhetschef psykiatri Akademiska sjukhuset.

Regionen har fram till den 8 januari 2024 på sig att vidta åtgärder.

I klippet: Hör om brister som upptäckts under utredningen efter LSS-mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på vårdboende

Mer i ämnet