Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Det är sådant som tar knäcken på en”, säger Maria Redlund. Hör henne berätta om tiden efter mordet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Marias dotter mördades på jobbet – nu kräver hon upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan förändrades hennes liv för alltid. Maria Redlunds dotter dödades under ett arbetspass på ett LSS-boende i Enköping. I dag kämpar hon med vardagen, men sorgen kommer aldrig att gå över.

– Det värsta är att företaget kanske hade kunnat förhindra detta, säger Maria Redlund.

Vid lunchtid den 17 november 2022 kommer samtalet. Maria Redlund svarar och får beskedet: En LSS-boende har attackerat hennes dotter med kniv. Skadorna är såpass allvarliga att dottern avlidit.

– Jag hade svårt att tro på orden. Eftersom hon befann sig på jobbet trodde jag aldrig att det handlade om henne. Jag lade mig på marken och skrek, säger Maria Redlund.

Mord på vårdboende

Dottern hade tagit studenten under sommaren. Det här var hennes första jobb och hon hann arbeta fyra veckor innan hon mördades.

– Hon var en fantastisk tjej. Omtänksam och kärleksfull. Hon lärde sina kompisar att kramas och var noga med att säga ”jag älskar dig”. Det går inte att begripa varför hon tagits ifrån oss, säger Maria Redlund.

Var ensam på jobbet

Mannen i 20-årsåldern, som greps direkt efter mordet, dömdes i februari i år till rättspsykiatrisk vård.

Efter mordet inledde åklagare också en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Vid mordtillfället hade Marias dotter lämnats ensam med mannen, som har flera diagnoser.

– Min dotter kommer aldrig tillbaka, men det viktiga nu är att få upprättelse. Hennes död hade kanske kunnat förhindrats om företaget hade följt reglerna och inte lämnat henne ensam, säger Maria Redlund.

Hör henne berätta om tiden efter mordet i videon ovan.

Enligt åklagare väntas åtal väckas inom kort. Vid en fällande dom kan chefen för boendet få ett mångårigt fängelsestraff.

Advokat Göran Smedberg företräder boendet.

– Både företaget och min klient förnekar brott. Man tycker inte att man gjort sig skyldig till ett arbetsmiljöbrott. Vi vill inte kommentera något mer utan väntar på förundersökningen och vad åklagaren kommer fram till, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör vilka påföljderna kan bli för LSS-boendet i Enköping efter knivmordet på kvinnan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på vårdboende

Mer i ämnet