Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Man mördade anställd kvinna på LSS-boende – döms till rättspsykiatrisk vård Foto: Utryckning UppsalaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man mördade anställd kvinna på LSS-boende – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinnan arbetade ensam på det nyöppnade LSS-boendet i Enköping när hon höggs ihjäl. I dag dömdes den man i 20-årsåldern som erkänt att han mördat henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Uppsala tingsrätt.

Uppsala tingrätt konstaterar att kvinnan i 20-årsåldern blev oprovocerat dödad på sin arbetsplats. Där blev hon under knivhot inträngd i en smal korridor där hon saknat möjlighet att fly eller skydda sig, och våldet har varit omfattande.

Det var i november förra året som mannen ringde 112 och berättade att han dödat en i personalen på boendet där de var ensamma.

Uppmanades av röster

I förhör har mannen berättat att han uppmanad av röster i huvudet hämtat en kniv i det gemensamma köket och anfallit kvinnan. Uppgifterna om hur dådet gick till stöds av den tekniska utredningen.

Rätten skriver i domen att det inte går att finna något entydigt motiv: ”Förmodligen finns motivet att finna i NN:s psykiatriska sjukdomsbild i kombination med vissa slumpmässiga faktorer som lett till att just NN blivit dödad vid tillfället”.  

Risk för återfall

Vid den rättspsykiatriska undersökningen slogs det fast att mannen både vid gärningen och efteråt lider av en allvarlig psykisk störning. Samt att det finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.

Däremot finner tingsrätten att han kan dömas för mord och att straffvärdet – om han dömts till fängelse – hade legat på 18 år:

”Av den samlade utredning som tingsrätten tagit del av har det inte framkommit något talande för att NN, till följd av psykisk störning, saknat förmåga att inse gärningens innebörd”.

Såväl åklagaren som försvarsadvokaten har ansett att rättspsykiatrisk vård är en lämplig påföljd.

Däremot ansåg åklagaren – men inte advokaten – att det skulle förenas med så kallad särskild utskrivningsprövning där en förvaltningsrätt fattar beslut. Rätten gick på åklagarens linje och hänvisar till sjukdomsbilden med inslag av rösthallucinationer som ger en stor risk att han begår brott av allvarligt slag.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans anhöriga på sammanlagt drygt 530 000 kronor.

Texten uppdateras.

En utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott pågår och sköts av Arbetsmiljöverket tillsammans med en särskild åklagare och väntas bli klar senare under våren. Även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, granskar boendet.

Enköpings kommun, som placerat den unge mannen på det privatägda boendet, har i sin egen utredning kommit fram till att man varken anser att kommunen eller boendet brustit. Utredningen ledde fram till att man återupptog placeringarna på boendet i december, och boendet öppnade igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på vårdboende

Mer i ämnet