Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmsamtalet: ”Jag har mördat en person” Foto: Utryckning Uppsala

Åklagare yrkar på rättspsykiatrisk vård för LSS-mord

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hölls rättegången mot den unge man som erkänt att han mördat en ung kvinna som var ensam personal på ett LSS-boende i Enköping en dag i november förra året.

– Oerhört tragiskt för alla inblandade, säger åklagaren Elin Blank.

Det fanns ett glapp på två timmar den 17 november 2022 då den unga kvinnan var ensam personal i tjänst på det nyöppnade boendet tillsammans med mannen.

I rätten sa den åtalade aldrig någonting själv. Klädd i de gröna häkteskläderna satt han långa perioder med håret för ansiktet, ibland lyfte han bort det och tittade mot åhörarna.

– Han har haft andra diagnoser än de andra på boendet. Röster sen 14 års ålder, uppmanande röster. Den här dagen mådde han extra dåligt, sade hans advokat Anna-Kajsa Stranding Dahlman i rätten.

Den åtalade erkände redan i larmsamtalet och i ett videoförhör omkring en vecka senare som spelades upp i Uppsala tingsrätt gav han en detaljerad berättelse.

I videoförhöret säger den åtalade att han berättat för andra att han haft tankar på mord och att skada människor tidigare.

Starka röster

Orsaken han berättar om är att starka röster i huvudet uppmanade honom att mörda eller ta sitt liv. Rösterna ska ha varit starkare än någonsin denna dag. Medicinerna han tog hjälpte inte berättar han.

– Jag mördade på grund av rösterna, de sa åt mig att jag skulle göra det.

Erkännandet stöds av tekniska och rättsmedicinska undersökningar.

Åklagaren anser att straffvärdet ligger på livstids fängelse för mord.

– Det finns försvårande omständigheter. Men med tanke på det rättspsykiatriska utlåtandet finns det egentligen inget annat än att gå på rättspsykiatrisk vård.

Dom väntas falla den 6 februari klockan 14. Mannen ska tills dess vara kvar i häktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på vårdboende

Mer i ämnet