Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Vd självkritisk efter LSS-mordet: ”Klart att vi måste gjort något fel”

Uppdaterad
Publicerad

LSS-boendet har i efterhand anmält till Arbetsmiljöverket att den nu åtalade mannen var inblandad i vad man beskriver som en hotfull situation med en kniv kort tid innan mordet. Den informationen ska inte ha nått ledningen vid tillfället.

– Jag ser oerhört allvarligt på att den informationen inte kom fram, säger Charlotte Högman, vd för bolaget som står bakom anmälan.

Boendets egen utredning av händelsen har lett fram till att man vid slutet av förra året anmälde till Arbetsmiljöverket att den nu mordmisstänkte mannen tio dagar innan mordet riktade en kniv mot sin egen hals.

Han ska enligt anmälan också ha sagt ”du vet att jag kan döda va?”. Personal ska ha pratat med honom och han ska då ha lagt ned kniven. Något Enköpingsposten var först att berätta om.

Mord på vårdboende

Ledningen ska inte ha informerats vid tillfället utan först efteråt.

– Vi har brustit i våra rutiner, säger Charlotte Högman. Varför kan jag inte svara på.

Misstänkt arbetsmiljöbrott utreds

Den unga kvinnan mördades i tjänsten då hon arbetade ensam med en boende. Som vi berättat utreds misstänkt arbetsmiljöbrott av en särskild åklagare.

– Självklart ser vi mycket allvarligt på det som inträffat och det är en otroligt tragisk händelse, säger Charlotte Högman.

I högstadiet tog den unge mannen med sig en kniv till skolan. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet var det en händelse som ledde till polisanmälan samt kontakt med socialtjänst, och att kontakten med BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, trappades upp.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Enköpings kommun för att få svar på hur man ser på att vård, skola och socialtjänst verkar haft en god bild av den här personen utan att lyckas förebygga en sådan här händelse.

Vi ville också ställa frågan om det funnits brister i överlämningen från kommunen när de placerat mannen på boendet.

Ansvariga på kommunen har svarat att de kommer att ställa upp på en intervju under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på vårdboende

Mer i ämnet