Nya fall av rattstölder – polisen vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet rattstölder eskalerade under slutet av förra året – utan någon större polisiär framgång. Nu ber polisen allmänheten om hjälp.

– Vi har inget konkret att gå på. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Jonas Eronen vid Uppsalapolisen.

Totalt handlar det om ungefär 90 fall av rattstölder i polisregion Mitt förra året, varav uppåt 60 inträffade i Uppsala och Enköping. De flesta inträffade under årets sista månader, och i år har trenden fortsatt. Under natten mot fredagen inträffade ytterligare två rattstölder i Alsike i Knivsta kommun.

– Brotten minskade under början av 2019. Sen kom det helt plötsligt en våg. Vi behöver hjälpas åt och vara vaksamma. När vi inte har något konkret så vet vi inte var och när de kommer att slå till, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid region Mitt.

Ligor från Litauen

Enligt polisen sker de flesta rattstölder nattetid. Tjuvarna arbetar ofta i grupp där några eftersöker, medan andra utför stölden för att sedan gömma godset. Till sist kommer en tredje aktör och hämtar stöldgodset. Polisen kan härleda de flesta av ligorna till Litauen.

– Det vi har sett är att det finns lite mer än en handfull grupperingar som ägnar sig åt den här brottsligheten. Men den information vi har är för luddig och vi vet inte var de kommer att slå till nästa gång.

Slår till mot samma bil – när ny ratt satts in

Det är främst ägare till bilar av märket BMW som har drabbats av rattstölder den senaste tiden. På vissa platser i landet har tjuvarna dessutom återvänt och begått nya stölder när bilägarna har ersatt de stulna rattarna med nya.

– Vi måste öka medvetenheten. Om man ser något avvikande så ska man inte tveka att ringa oss, säger Jonas Eronen, polisen presstalesperson.

Hur prioriterat är det här hos polisen?

– De som jobbar i yttre tjänst är väl medvetna om det. Vi höjer medvetandet internt så om det kommer in ett samtal blir det en nivåhöjning i prioriteringen.

Hör mer om rattstölderna i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.