Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Självklart skulle polisen kunna göra mer, men vi gör det vi kan med det vi har, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisen. Foto: SVT/PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Liga tros ligga bakom våg av rattstölder i Uppsala och Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

En internationell stöldliga tros ligga bakom en rad inbrott i exklusiva bilar på flera håll i Uppsala och Västmanland de senaste veckorna. Tjuvarna har slagit till på natten, och det är bilarnas rattar man varit ute efter.

På morgonen den 8 oktober upptäckte flera bilägare i Lindbacken i Uppsala att deras bilar saknade ratt och annan utrustning. En vecka senare slog tjuvarna till i Nåntuna. Och under helgen har två rattar stulits från bilar i Enköping.

Sedan den 2 oktober har polisen fått in ett 15-tal anmälningar från region Mitt. Det är främst ägare till exklusiva bilar som BMW och Mercedes-Benz som har drabbats, och tjuvarna har också tagit bilars navigationsutrustning.

Svårt att stoppa

Polisen misstänker att det är en och samma liga som ligger bakom stölderna. Tjuvarna är organiserade och det är svårt att förutse när och var de ska dyka upp.

– Det skulle vara förenat med en stor portion tur att ta dem på bar gärning, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt.

En ny ratt kan kosta uppemot 25 000 kronor.

Bilägare från Arboga till Uppsala har fått sina rattar stulna. Foto: SVT

Stölder i Uppsala och Västmanland

Visa

Natten mellan den 7 och 8  oktober stals fyra rattar från bilar i Lindbacken öster om Uppsala.

Natten mellan 15 och 16 oktober veckan efter slog tjuvarna till i Nåntunaområdet.

Natten till 18 oktober stals en ratt från en bil i Enköping, och natten därpå skedde ytterligare en stöld.

Sedan den 2 oktober flera anmälningar om rattstölder på flera håll i Västmanland – bilägare i Västerås, Köping, Kungsör, Arboga och Skinnskatteberg har drabbats.

Det är främst bilar av märket BMW samt Mercedes-Benz som tjuvarna är intresserade av.

Det ena tillvägagångssättet är att man knackar sönder en ruta. Det andra är att man med teknisk utrustning fångar upp bilnyckelns signal genom ytterdörren för att låsa upp bilen.

Efter stölderna brukar bildelarna gömmas undan i närheten av brottsplatsen, i exempelvis en skogsdunge eller personbil innan godset hämtas upp för transport. Polisen är intresserad av iakttagelser som kan leda till tjuvarna.

Källa: Polisen region Mitt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer