Polisen tror att ligan kan ligga bakom omkring 70 inbrott. Foto: Jonas Ekströmer/Anders Wiklund/TT

Utländsk liga misstänks ligga bakom 70 inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nystar just nu upp en omfattande inbrottshärva: En utländsk liga tros ligga bakom ett 70-tal inbrott i Mellansverige.

Tre män greps på E18 i närheten av Enköping för en månad sedan. Och sedan dess har polisen jobbat med att kartlägga var och hur de arbetat, något som UNT var först med att rapportera om.

I en lägenhet i en Stockholmsförort hittades för en tid sedan tusentals föremål som tros komma från olika inbrott, och som tagits i beslag. Inbrottstjuvarna har i första hand riktat in sig på smycken, kontanter, elektronik och klockor.

– Just nu kan vi koppla dem till omkring 15 inbrott, men de kan komma att passa in på ett 70-tal ärenden totalt i Region Mitt och Stockholmsområdet. Man tror att de begått mellan fyra och sex inbrott per dag, så de har varit oerhört aktiva, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Internationellt brottsnätverk

Polisen försöker koppla ihop de olika inbrotten genom att titta på hur inbrottstjuvarna tagit sig in i bostäderna och de spår som de eventuellt lämnat efter sig.

Trion sitter häktad och huvudmannen, som hade en falsk identitetshandling, ska tillhöra ett internationellt brottsnätverk.

I slutet av förra veckan stoppades ytterligare en bil i Enköping, med fyra misstänkta inbrottstjuvar.

– I bilen hittades karaktäristiska saker som man använder vid inbrott, så inledningsvis var de misstänkta för förberedelse till grov stöld – i Enköping, säger Jonas Eronen.

Efter det växte polisens utredning.

– De misstänks nu ligga bakom ett 40-tal inbrott i Göteborgstrakten, säger Jonas Eronen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer