Leif Schelin hade ingen positiv upplevelse på akuten, men hyllar personalen. Foto: SVT

Leif blev liggande på akuten i ett dygn: ”Skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Leif Schelin svimmade och hamnade så småningom på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Tiden där vill han helst glömma.

– Personalen slet som djur, men det var en katastrof, säger Leif Schelin.

Leif Schelin sökte akutvård efter att ha svimmat och slagit i armen. Han blev liggande på en brits i ett surr av andras symptom och personnummer, timme efter timme.

– Vi låg där, omkring 6–7 personer, på rad packade som sillar i öppen anslutning till en korridor där det hela tiden springer personal och nya patienter, säger han.

Det skulle dröja ett dygn innan Leif Schelin blev utskriven. Han anser att personalen gör så gott de kan efter förutsättningarna.

– Det är akuten som är för liten, ålderdomlig och underbemannad. Det är en skandal att det fungerar så dåligt som det gör.

”Känns naturligtvis inte bra”

Under sommaren var akutmottagningen överbelastad på grund av att sjukhuset drog ner på antalet vårdplatser.

– Det känns naturligtvis inte bra att höra den här typen av berättelse. Det är inte någon av oss som jobbar på akuten som vill att det ska vara på det här viset och vi har full förståelse för att den enskilde patienten blir väldigt utsatt, sa Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen då.

Samtidigt betonar han att man inte ska vara rädd för att söka vård.

– Trots den belastning vi har så är vårt uppdrag att ta hand om invånare som är akut sjuka. Vi jobbar ständigt för att vi ska kunna ta hand om alla dem som är i behov av vård.

I klippet hör du mer om Leif Schelins upplevelser av akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.