Akutmottagningen har haft ett stort tryck under senaste veckan.

Högt tryck på akutmottagningen: ”En patientfara”

Publicerad

Akademiska sjukhusets personal har gått över till sommarbemanning. Samtidigt har antalet vårdplatser minskat från 600 till 400, något som påverkar akutmottagningen.

– Det blir ju så klart en patientfara, säger akutmottagningens skyddsombud Daniel Johansson.

Akutmottagningen har haft en hektisk start på sommaren. Vanligtvis har man cirka 130 patienter per dygn, men i måndags hade man en topp på 190 stycken.

– Vi gör verkligen det vi kan med de medel vi har, säger Angelika Nyström, specialistundersköterska vid akutmottagningen.

Coronaviruset i Uppsala

Eftersom vårdpersonal går på semester efter ett tungt år med pandemin, så har sommarplaneringen redan i förväg varit omdiskuterad. Man har lånat in personal och planeringen har beskrivits som skör.

Nu jobbar sjukhuset på att lösa problemet, både på kort och lång sikt. Långsiktigt gäller det att få in personal till de avdelningar som är mest belastade, till exempel kirurgin. Kortsiktigt måste man få fram fler vårdplatser.

– Det korta perspektivet har vi jobbat jättehårt med nu, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Hör mer om läget på akuten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet