Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pandemin kan fortfarande förstöra sköterskornas semester: ”Det får inte ske”, säger Anna Allenbrant på centralintensiven. Foto: SVT

Glädjebeskedet: Fyra veckors semester för vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

I fjol fick den redan slitna vårdpersonalen på Akademiska beskedet: De kunde bara ta tre veckors sammanhängande semester. I år blir det fyra – om en förvärrad pandemi eller sjuk personal inte spräcker planeringen.

– Det får inte hända, säger Anna Allenbrant på centralintensiven på Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset har sökt med ljus och lykta efter extrapersonal som kan avlasta de som slitit med covidvård under mer än ett års tid.

– Vi har anlitat så mycket hyrpersonal som vi har fått tag på, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Tack vare det ska all vårdpersonal som vill kunna få fyra veckors sammanhängande semester.

Små marginaler

I fjol kom beskedet om förkortad semester före midsommar. Och det finns ännu ett hot att årets semestrar även de måste bantas.

– Vi har inga marginaler. Skulle vi få en långtidssjukskrivning på en avdelning kanske den avdelningen måste lägga om hela sin sommarplanering, säger Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

Klippet: Mer om hur Akademiska ska klara av att ge personalen fyra veckors semester

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter