Foto: SVT

Vårdförbundet: Vi är oroliga för våra medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet har svårt att påverka sjukhusledningens beslut att många av dem som jobbar på Akademiska sjukhuset bara får rätt till tre veckors sommarsemester. Samtidigt är man orolig för medlemmarnas hälsa.

– De hävdar att coronapandemin är en särskild händelse, så vi har svårt att hävda vår rätt, säger Krisitina Lundmark, avdelningsordförande i Uppsala.

Det var häromdagen som sjukhusledningen backade från löftet om fyra veckors semester i sommar då coronasmittan inte minskat som man hoppats på. I stället får vårdpersonalen tre veckors ledigt, men möjlighet till en veckas semester i höst.

Coronaviruset i Uppsala

Fackförbundet har däremot förhandlat fram ett lokalt avtal, som ger de som redan lovats fyra veckors semester en ersättning i form av pengar eller extra semesterdagar.

Arbetsbelastningen oroar

Men det finns en oro inom förbundet då många av medlemmarna haft en tung vår med en hög arbetsbelastning.

– Det finns en risk för att vårdpersonalen drar på sig sjukdomar och arbetsskador av den höga belasningen om man inte får semester i tid, säger Kristina Lundmark.

SVT Nyheter Uppsala har under fredagen sökt sjukhusets ledning för en kommentar – men utan framgång.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet