Anna Åström, vårdförbundet. Foto: Pontus Stark

Utlovad semestervecka krockar med höstens ”vårdberg”

Publicerad

Tusentals medarbetare på Akademiska sjukhuset får inte full semester i sommar – den fjärde semesterveckan ska vårdpersonalen i stället få ta ut i höst.
– Men farhågan är att det inte kommer att bli så, säger Anna Åström på Vårdförbundet.

Det var i förra veckan som det stod klart att en stor del av sjuksköterskorna och undersköterskorna på Akademiska bara får tre veckors semester i sommar. Den fjärde veckan får vårdpersonalen ta ut i höst – med en ersättning för det på mellan 9 000 och 12 000 kronor.

– För det första: Tre veckor räcker inte för återhämtning efter den här våren. För det andra är jag också orolig för vad som händer när våra medlemmar börjar reflektera över vad de varit med om i sitt arbete under coronapandemin. Jag tror vi får många sjukskrivningar i höst, säger Anna Åström.

Tuff höst kan vänta

Dessutom har tusentals operationer ställts in – den så kallade ”vårdskulden”, som ständigt ökar.

– Och när det ska jobbas igen i kombination med att vi kanske får sjukskrivningar, då kan det bli ont om personal och svårt att bevilja den fjärde semesterveckan.

Facket sätter nu press på sjukhusledningen för att få garantier för att den fjärde semesterveckan verkligen ska bli av.

”Vi kan lova”

Och Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, säger till SVT att personalen ska få sin semester.

Kan du lova det?

– Om det inte sker nåt extraordinärt i sjukdomsutvecklingen kan vi lova att medarbetarna får fyra veckors semester totalt.

Hör mer från honom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet