Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: hör jägarens anledning till oro – efter klippet på vargflocken. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Efter vargvideon: Jägareförbundet oroliga för utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i landet finns numera etablerade vargrevir som rör sig fritt i skog och mark. Men det ökade antalet vargar oroar jägare som istället för att betrakta vargen som fridlyst önskar införa årlig licensjakt i hela landet.

– Det är att hantera ett problem som kan bli övermäktigt mycket snart, säger Torsten Nilsson, ordförande Jägareförbundet Uppsala.

Nyligen sågs elva vargar springandes utanför köksfönstret hos en familj i Heby kommun. Något som väckt reaktioner hos privatpersoner såväl som etablerade jägare.

– Vi förlorar ett viktigt jaktredskap när jägare inte längre är villiga att låta sina hundar springa löst av rädsla för att de ska skadas av just varg, säger Torsten Nilsson, ordförande Jägareförbundet Uppsala.

Önskar större frihet att reglera antalet vargar

För Torsten Nilsson är det tydligt att det ökade antalet vargar som rör sig i våra svenska skogar är ett problem som han önskar att det fanns större frihet att reglera. Idag genomförs bara licensjakt på varg i vissa län, samt så kallad skyddsjakt på varg som skadat exempelvis boskap.

– Vargar kan utgöra hot både gentemot bönder och djurägare, säger Torsten Nilsson, ordförande Jägareförbundet Uppsala.

Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, utgör vargar dock inget direkt hot mot människan. Något som även Rovdjursföreningen poängterar.

– I jämförelse är risken att skadas eller dödas av hund, älg och björn långt större, säger Emil Nilsson, regionansvarig Rovdjursföreningen Uppsala.

I klippet ovan: Hör jägarens anledning till oro – efter klippet på vargflocken.

Se vargflocken som dök upp utanför familjen Engströms fönster:

Elva vargar sprang utanför Daniels köksfönster 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.