Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när familjen Engström fångar vargflocken på film. Foto: privat

Elva vargar sprang utanför Daniels köksfönster

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till morgonkaffet på lördagsmorgonen upptäckte Daniel Engströms familj att det sprang en hel flock vargar på åkern utanför köksfönstret. Han räknade och fick det till elva stycken, något som för familjen var både läskigt och spännande på samma gång.

– Bara att se spår av varg hade varit nog så häftigt men det här känns helt unikt, säger han.

SVT har flera gånger tidigare rapporterat om vargar i Heby kommun, där småorten Huddunge är belägen och där Daniel Engström med familj är bosatta. Men att se varg utanför fönstret var för familjen något helt annat.

– Vi har ju hört att det ska finnas varg i traken men det blir lätt lite abstrakt – men nu när vi sett dem såhär nära råder det inget tvivel om vargarna, säger han.

Länsstyrelsen: ”inte jättevanligt att man ser vargar såhär”

Enligt Länsstyrelsens vilthandläggare Sebastian Olofsson kan en förklaring till de många vargarna vara att området förutom sin bebyggelse även består av ett stort antal åkrar – dit vargarna naturligt söker sig för att exempelvis jaga.

– Men att man ser så här många vargar på en gång och dessutom kan fånga dem på film hör ju inte till vanligheterna, säger han.

Behöver inte leda till rädsla

Troligast är att vargarna tillhör det så kallade Siggeforareviret, som funnits i området sedan 2020, och sällan tidigare visat intresse av att närma sig människor.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att vistas i området, men stöter man på varg så är det ju inte läge att stanna och ta en selfie, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Istället uppmanar han till att försöka skrämma vargarna och rapportera in händelsen till Länsstyrelsen, som håller ett vakande öga på vargarnas betendemönster.

I klippet: Se när familjen Engström fångar vargflocken på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.